In conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR), te rugam sa ne dai acordul pentru utilizarea fisierelor de tip cookie

Nu uita sa pui un semn de carte in ghetute

Posted by catalin.prodan 05.12.2015 0 Comment(s)

Mai citesc adolescentii din ziua de astazi? Oare cum le putem insufla dragostea pentru lectura? O buna modalitate de a-i starni copilului tau curiozitatea pentru o opera literara este sa ii oferi un semn de carte care sa ii placa atat de mult incat sa-l determine sa citeasca cu placere. Asadar, indiferent ce vei oferi de Mos Nicolae, nu uita sa pui un semn de carte in ghetute. Lectura este aurul adolescentilor, iar semnul de carte va indemna adolescentul din casa ta sa citeasca ceva mai mult decat inainte.

Inainte de a-ti oferi mai multe informatii despre importanta lecturii in viata adolescentului, iti voi dezvalui legenda lui Mos Nicolae si povestea care a dus la nasterea traditiei de a lasa daruri nemaipomenite in ghetute!

Sfantul Nicolae s-a nascut intr-o familie instarita, in anul 270 dupa Hristos, in Patra din Asia Mica, pe teritoriul Turciei de astazi. Nicolae si-a dedicate toata viata crestinismului si faptelor bune, el tranformandu-se intr-o icoana a bunatatii si a darniciei. Sfantul Nicolae este cunoscut ca fiind protectorul copiilor si al oamenilor sarmani. Cand parintii acestuia au decedat, el a oferit averea familiei saracilor si a plecat la Ierusalim pentru a-si dedica viata lui Dumnezeu si oamenilor. Se spune ca in timpul vietii, Nicolae hranea flamanzii, dadea bani saracilor, oferea sfaturi celor rataciti si se ruga pentru aceia care aveau nevoie cu ardoare de ajutorul lui Dumnezeu. Cat timp a trait, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, Nicolae a oferit pe furis daruri copiilor cuminti si nuieluse celor mai putin cuminti. Astfel ii rasplatea pe copiii buni si ii pedepsea pe cei neascultatori si lenesi.

Traditia cadourilor lasate in ghetute sau sosete s-a nascut odata cu ajutorul pe care l-a acordat celor trei fete sarmane care isi doreau sa se marite, dar nu aveau cum din cauza situatiei financiare critice. Fiind o familie extrem de saraca si neavand zestre pentru fetele lui, tatal celor trei fecioare se hotari sa le vanda pentru a scapa de povara intretinerii lor. Sfantul Nicolae nu a permis acest lucru, oferindu-le celor trei fete cate un saculet cu galbeni drept zestre. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata celor carora le oferea daruri. Cand a vizitat si cadorisit primele doua fete, nimeni nu a putut sa il vada pe Sfantul Nicolae, insa cand a venit randul celei mai mici dintre fecioare, tatal fetelor a pandit cu incapatanare casa pentru a-l vedea pe darnicul batran.

Curios din fire si vrand cu tot dinadinsul sa afle chipul binefacatorului care il ajutase sa isi marite fetele, tatal fecioarelor pazi casa in noaptea de 5 spre 6 decembrie, atunci cand Nicolae veni sa daruiasca ultimul saculet cu aur mezinei familiei. Tatal fetelor il vazu pe Nicolae cand arunca pe horn saculetul cu aur, acesta aterizand intr-o soseata care era pusa la uscat pe soba. Asa a luat nastere traditia cadourilor puse in ghetute sau sosete. Si desi Sfantul Nicolae il ruga insistent pe tata sa nu spuna nimanui ca el era cel care daruia copiilor si celor sarmani cadouri in noaptea de 6 decembrie, acesta nu isi indeplini promisiunea si spuse tuturor oamenilor vorbe bune despre darnicia si bunatatea sfantului care a devenit pentru omenire intruchiparea filantropiei.

Sfantul Nicolae a trait 73 de ani, timp in care a facut mult bine copiilor si oamenilor saraci. S-a stins in anul 343, iar trupul sau se odihneste acum intr-o cripta din Italia. Traditia darurilor lasate in ghetute se pastreaza de atatea sute de ani, oamenii din toata lumea ducand mai departe obiceiul lui Mos Nicolae, un obicei care nu va muri probabil niciodata.

Datorita celor trei saculet cu galbeni pe care Mos Nicolae i-a daruit fetelor, ocrotitorul copiilor a schimbat destinul acestora, oferindu-le familiile pe care si le doreau. Noi avem ocazia de a schimba destinele adolescentilor datorita unor semne de carte alese inteligent, dupa personalitatea si gusturile tinerilor pe care ii cadorisim. Lectura este aurul adolescentilor. Un copil care citeste de mic si se transforma intr-un tanar care iubeste lectura, are mai mari sanse de a se realiza din punct de vedere profesional si de a deveni un om de bine la maturitate.

De ce este important sa alegem semnele de carte in acord cu pasiunile si gusturile adolescentilor carora le umplem ghetutele?! Pentru ca datorita semnelor de carte ei pot deveni mai interesati de carti si lectura. Cu cat o carte are copertile mai ingenioase si mai frumoase, cu atat copiii sunt mai atrasi sa le citeasca. La fel se intampla si in cazul semnelor de carte: cu cat semnele de carte sunt mai dragute, mai pe gustul adolescentilor, cu atat acestia vor fi mai interesati sa le foloseasca.

Primele semne de carte au aparut acum mai bine de 100 de ani, fiind folosite ca marcaje pentru carti. Astazi semnul de carte nu este folosit doar pentru a marca o carte, este si o modalitate prin care tanarul isi pune amprenta asupra cartii pe care o citeste, fiind de asemenea si o expresie estetica. Semnele de carte pe care noi le comercializam intruchipeaza personaje si simboluri celebre. Unele amintesc de trecut, altele de prezent. Semnele noastre de carte sunt din metal, au panglici, iar pe spate sunt placate cu hartie, acolo unde puteti scrie o dedicatie de toata frumusetea. Personalizeaza semnul de carte si vei obtine un cadou unicat! Acestea sunt cadourile perfecte pentru adolescentii care iubesc lectura sau pentru adolescentii carora trebuie sa le insuflam dragostea pentru lectura. Semnele noastre de carte sunt potrivite atat pentru cartile voluminoase, cat si pentru cele de buzunar.

Asadar, indiferent ce vei oferi de Mos Nicolae, nu uita sa pui si un semn de carte in ghetute. Lectura este esentiala in dezvoltarea adolescentului, iar semnul de carte il va determina sa citeasca mai mult. Cititul imbogateste vocabularul tanarului, ii dezvolta cultura generala, ii largeste orizonturile, ii hraneste mintea, ii alina sufletul, il disciplineaza, il face mai bun, mai deschis si ii slefuieste personalitatea. Spus pe scurt, cartile formeaza omul si il imbogateste intelectual si spiritual, tocmai de aceea lectura este aurul adolescentilor!

Daca lectura este aurul adolescentilor, atunci nu uita sa pui si un semn de carte in ghetute!

Leave a Comment