Orice persoana isi doreste o viata mai buna, mai mult zambet, mai putine lacrimi, dar foarte putine persoane realizeaza ca un factor important al declansarii sentimentelor reprezinta perpectiva.

Starile, reactiile, rationamentele le realizam in majortatea timpului prin raportare la ceva. Ne simtim rapid saraci daca de la fereastra garsonierei in care locuim admiram zilnic vila atent decorata cu numeroase accesorii scumpe, si avem tendinta de a anihila imediat placerea din trecut provocata atunci cand am primit cadou frumosul tablou cu Audrey Hepburn la care am visat atat de mult. Bineinteles ca in ziua in care l-am primit am invitat gasca de prieteni, savurand cu o placere nemarginita cuvintele de admiratie “cat de frumos este”, “arata atat de bine”, “probabil este scump, asa?” dar cuvintele acelea par acum lipsite de importanta in raport cu privelistea din acest moment.

De asemenea, scenariul opus: ne oprim la semafor, ne aflam in masina noastra la mana a doua, achizitionata cu greu, dupa ani de economie si sacrificiu si vedem un domn imbracat in haine peste care timpul a lasat semne si care alearga furios dupa autobuz. Reactia imediata: instantaneu masina noastra se transforma intr-o comoara imensa iar camasa noua pe care ai cumparat-o in perioada reducerilor finale parca arata atat de bine.

Da, noi suntem, indiferent daca cadoul nu a fost tablou, ci un apartament nou, o biblioteca noua, o carte sau chiar un semn de carte.

Pentru a nu fi aspru criticata, importanta perspectivei poate fi analizata si evidentiata la fel de usor si din punct de vedere moral.

Un multumesc primit de la o persoana care nu foloseste acest cuvant prea des te face sa te simti fericit, important si superior si suntem atat de uimiti incat avem tendinta de a-l venera in acel moment pe cel care a realizat acest “act”.

Un multumesc primit de la aceeasi persoana de 5 sau 6 ori pe zi, pentru orice lucru marunt, nu numai ca devine lipsit de esenta ci poata sa ii formeze emitatorului o imagine de enervant, naiv sau infantil.

Schimbarea perspectivei este simplu de realizat si este un act atat de eficient. Admira tabloul pe care il ai si care te face atat de mandru, nu uita cuvintele bune pe care le primesti si nu le altera forma si nu in ultimul rand savureaza orice cuvant frumos si ofera-i valoarea maxima indiferent din partea cui vine. Pare a fi o prima cheie spre fericire, nu?

Marilena Calin